Pirttikoski - voimaa virrasta

Kylä joka tunnetaan maan alla virtaavasta Kemijoesta ja voimalaitosalueesta sen monine vivahteineen. Kun lähdet Rovaniemeltä Pirttikoskelle päin, ajelet ja ihastelet kauneimpia jokivarsimaisemia noin 80 km Suomen pisimmän joen, Kemijoen, vartta!

Pirttikoski – Juuniemi – Pikkukylä

Aikoinaan Pirttikoski kohisi vapaana Kemijoessa 1950 -luvun lopulle asti. Kun Pirttikosken tunnelivoimalaitos rakennettiin, hiljeni kosken kohina ja syntyi Pirttikosken kylä.

Voimalaitoksen rakentaminen oli viisi- ja kuusikymmentälukujen suursavotta, joka veti kylään parituhatta ihmistä joka puolelta Suomea. Kylä oli kuin pieni kaupunki; täynnä elämää!

Metsät kutsuvat marjan- ja sientenpoimintaan tai vain luontoa ihailemaan. Kalastusta voi harrastaa todella upeissa maisemissa Kemijoella, josta nousee kirjolohta, siikaa ja taimenta. Talvisin moottorikelkkailureitit lähtevät ihan ”ovelta”.

Majoituspalvelut, kauppa, maatalous, karjankasvatus ja poronhoito sekä erilaiset palvelut ovat kylän monipuolisia elinkeinoja. Kylän elämään vilskettä kesäaikana tuovat lomailijat ja mökkiläiset.

Järjestöt ja seurat luovat omia tapahtumia ja ovat näin mukana pitämässä yllä kylän vireyttä.

Auttinseudun Kylätoiminta ry

  • Auttintie 32, 97655 Autti
  • auttinseutu(ät)gmail.com

Nähtävää ja koettavaa kylässä

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Pirtteckosken kylät yhdessä ettenpäin ry.

Yhteyshenkilö: Riitta Niemelä

Auttinseudun Kylätoimikunta ry.

Yhdistys toimii Pajulammen, Pirttikosken ja Auttin yhteisenä kylätoiminnan aktiivisena toimijana. Puheenjohtaja: Pekka Lehto, sihteeri: Erkki Pääkkönen.
Auttintie 32, 97655 Rovaniemi
auttinseutu@gmail.com

Ylä-Kemijoen alueen tapahtumat