Patokoski - tervetuloa

Patokoski on vanha asutuspaikka Ounasjoen varressa noin 50 km pohjoiseen Rovaniemen keskustasta. Patokosken alueeseen kuuluvat myös Ounasjoen itäpuolella sijaitsevat Alajärvi ja Suopajärvi. Patokoskella on kesäisin loistavat kalastus- ja talvisin hiihtomahdollisuudet.

Mitä meille kuuluu nyt

Patokoski sijaitsee noin puoli tuntia Rovaniemen keskustasta. Talvisin Ounasjoen yli jäädytetään jäätie, jota pitkin pääsee nopeasti toiselle puolen jokea. Patokoskella on myös paloasema, jossa toimii aktiivinen Meltauksen VPK.

Tervetuloa!

Historiaa

Patokoskella on tähän mennessä tehty hyvin vähän arkeologisia kaivauksia, mutta löytöjen perusteella on voitu osoittaa Patokoskella liikkuneen metsästäjiä ja kalastajia jo kivikaudella. Suopajärveltä löydetty pronssisolki 500-luvulta lienee tunnetuin alueelta löydetty esine.

Ensimmäiset kirjalliset maininnat Patokosken pysyvästä asutuksesta ovat 1500-luvulta. Alkuperäisten elinkeinojen rinnalla maa- ja metsätalouden ja poronhoidon merkitys alkoi kasvaa 1800-luvulla. 1800-luvun lopulla alueen väestö kasvoi ja sen myötä harrastustoiminta. Etenkin 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Patokoskella oli vireää seurakunta-, urheilu- ja järjestötoimintaa.

Patokoski on saanut nimensä lohen patokalastuksesta. Uiton yleistyessä perinteinen patokalastus mukautui verkkopyynniksi. Isohaaran voimalaitoksen rakennustyöt vuonna 1948 kuitenkin lopetti kaiken lohenpyynnin joessa.

Elinkeinoelämän rakennemuutos työnsi väestöä pois myös Patokoskelta 1960-luvun lopusta lähtien. Samalla vähenivät kylän palvelut. Posti ja kaksi pankkia siirtyivät asutuskeskuksiin ja koulu sekä lainasto lakkautettiin. 2000-luvulla enää muutama patokoskelainen saa elantonsa kotiseudultaan, mutta lisääntyvä matkailu tuo havaittavaa piristystä.

-tekstin lähde: rovaniemi.fi

Meltaus-Patokosken Kyläyhdistys ry

Tapahtuu Ounasjoen suunnalla

Ilmianna itsesi!

Nyt on aika kääntää kivet ja kannot kylien kehittämiskohteiden löytämiseksi ja koota yhteen kyläkehittäjien kokemukset ja opit ja kannustaa uusia matkaan repullinen eväitä mukanaan. Minne ja miten kylät ovat matkalla?

Kylien kulttuuripolut -työpaja Tennilässä 14.4.2021

Kyläkulttuuri esille ja käyttöön!

Asukastoiminnan avustuksien hakuaika 1.-30.4.2021

Kasvomaskien jakelu kylillä

Muutoksia kesän ajan aikatauluihin.

Kylätalo ja palvelut -parastamispaja 21.4.2021

Kylätalo ja palvelut

Jäteöljyn- ja vaarallisten jätteiden keräyksien aikataulut kylillä

Napapiirin Residuum Oy järjestää vuosittain Pellon, Ranuan ja Rovaniemen kunnissa eri- laisia jätteiden keräyskierroksia. Kevään ja kesän aikana järjestetään vaarallisten jättei- den ja jäteöljyjen keräykset sekä sekalaisten jätteiden kiertävä keräys.

Kylien kulttuuripolut -työpaja Oikaraisessa 25.5.2021

Kyläkulttuuri esille ja käyttöön!

Kutsu Kivalon kierrokselle

Kylien Rovaniemi -hanke

Kylien Rovaniemi -hanke vastaa kylistä nouseviin kehittämistarpeisiin ohjaten ja tukien kylien ihmisiä ja toimijoita itse löytämään uudet mahdollisuudet, tekemisen tavat ja yhteistyömuodot muutostilanteessa.

Rahoitusta tarjolla lähivesistön kunnostamiseen

N-Y-T verkostoituminen! tarjoaa etävalmennusta yrittäjyyteen

Hankkeessa on vuorossa yhden illan maksuton etävalmennus verkostoitumisesta.

Vikajärvellä kyläesittelypäivä la 19.6.

Vikajärven seudun kylät ry. ja Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut järjestävät Vikajärven kylän esittelypäivän lauantaina 19.6.2021 kello 14-16.

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Meltaus-Patokosken kyläyhdistys ry

1984 Meltaukseen perustettiin kylätoimikunta, joka rekisteröitiin Meltauksen kyläyhdistykseksi 2004. 2011 Patokosken kylätoimikunnan liityttyä mukaan, nimeksi tuli Meltaus-Patokosken kyläyhdistys ry.
ville.riskila@gmail.com

Pato-Erästäjät r.y.

puheenjohtaja@erastajat.fi

Namalikon Erä ry

Rovaniemen riistanhoitoyhdistyksen alueella Ounasjoen itäpuolella alueella Patokoski, Meltaus ja Marraskoski, toimiva metsästysseura, joka on perustettu vuonna 1966.
+358 (0) 40 584 4053
namalikoneramiehet@gmail.com

Yritykset

Poro-Pekan Pirtti Oy

Aito ja ainutlaatuinen! Poro-Pekan Pirtti on perheyritys ja tarjoaa majoitus-, juhla-, kokous- ja ohjelmapalveluita ympäri vuoden.
Mäkeläntie 20, 97340 Rovaniemi
+358 40 847 3227
poropekanposti@gmail.com