Nivankylä - saariston syleilyssä

Nivankylä sijaitsee Ounasjoen varrella 10 kilometriä Rovaniemen keskustasta pohjoiseen. Joki saaristoineen ja väylineen sekä jokea reunustavat vaarat tarjoavat kyläläisille koettavaa ja elettävää kaikkina vuodenaikoina. Keskustan palvelut löytyvät 10 minuutin ajomatkan päästä. Kylän sydän länsipuolella on kylänraitti, jonka pohjoispäästä löytyy kolmiopettajainen kyläkoulu sekä urheiluseuran talo monipuoliseen liikkumiseen kannustavine ympäristöineen ja toimintoineen. Nivankylässä viihtyvät kaikenikäiset ihmiset.

Aitoa kylätunnelmaa keskustan läheisyydessä

Nivankylä on aina vetänyt asukkaita puoleensa – niin kylässä lapsuutensa viettäneitä kuin uusiakin tulijoita. Täältä on vain kymmenen minuutin ajomatka keskustaan. Pyöräilyn ystävä pääsee länsipuolelta rauhallisia pikkuteitä pitkin kaupunkiin reilussa puolessa tunnissa.

Nivankylässä on noin 500 asukasta. Suuret tontit mahdollistavat sen, että asumme väljästi, mutta kuitenkin toisiamme lähellä. Asutus keskittyy länsipuolella nauhamaisesti kylätien läheisyyteen, rauhalliselle alueelle joen ja Kittiläntien väliin. Joen itäpuolella asutus sijoittuu puolestaan Itäpuolentien läheisyyteen.

Kylätiellä kyläläiset tervehtivät toisiaan lenkillä käydessään ja matkalla viikottain vierailevalle kirjastoautolle. Lapset pääsevät liikkumaan turvallisesti ja itsenäisesti, kun liikennevirrat keskittyvät kantatielle.

Länsipuolella on oma kyläkoulu, jossa lapset voivat opiskella kuudenteen luokkaan asti, minkä jälkeen heidät kuljetetaan yläkouluun naapurikylään.

Nivankylä tarjoaa upeat puitteet vapaa-ajanviettoon. Meillä on oma talkoovoimin rakennettu kylätalo Nivan tupa, josta löytyy mm. suuri liikuntasali kyläläisten käyttöön. Koulun pihalla on suuri jalkapallokenttä ja pienempi tekonurmella päällystetty monitoimikenttä, joka talvisin toimii luistelukaukalona. Täältä löytyy lisäksi valaistu latu, jossa voi myös lenkkeillä kesäisin. Talkoohenki on edelleen voimissaan, ja ympäristö elääkin jatkuvasti asukkaiden toiveiden mukaan.

Lapset ja perheet kokoontuvat koulun pihalle ja kylätalolle liikkumaan, leikkimään ja olemaan yhdessä. Lapsiperheille on omat vakiovuorot Nivan tuvalla ja sopiva porukka monitoimikentälle tai kaukaloon pelailemaan on äkkiä kokoon kutsuttu. Syksyisin ja kevättalvella perheet nauttivat yhdessäolosta yleiurheilu- ja sarjahiihtokisoissa.

Tuiskunmutkassa on lapsille myös oma leikkipuisto, jossa aikuisten on hyvä vetää omat kahvakuulatreenit samalla kun lapset touhuavat keskenään.

Pesäpalloa Nivan Voiman aktiiviporukalla kesällä 2020 (c) Piia Juntunen-Laakso

Asukkaat liikkuvat paljon myös ympärillä olevassa luonnossa. Teemme retkiä lähivaaroihin, käymme liukulumikenkäilemässä tai hiihdämme talkoovoimin vedetyillä laduilla metsissä, joella ja saarissa.  Veneilemme tai suppailemme viettämään aurinkoista kesäpäivää saarten suojissa oleville hiekoille.

Kesäisin tai talvisin voi käydä Isokuusisaaren laavulla tulistelemassa. Ounasjokea ja kelkkareittiä pitkin kelkalla liikkuva pääsee Kuninkaanlaavulle ja muille kaupungin reiteille usein suoraan omasta pihastaan.

Ei ihme siis, että Nivankylään olisi tulijoita. Helpotusta tontin etsijöille on näillä näkymin luvassa keväällä 2021, kun kaupunki laittaa tarjolle rakennuspaikkoja alueelta.

Katso video Monitoimikentän avajaisista syksyltä 2020:

 

Palvelut Nivankylässä

Nivankylän koulu

Kirjastoauto

Valaistu latu 2 km

Luistelukaukalo

Isokuusisaaren laavu

Veneenlaskupaikat

Tuiskunmutkan leikkipuisto

Koteja ja kodinpaikkoja tarjolla

Rovaniemen kaupungin tontit (tulossa keväällä 2021)

Yksityisiä kiinteistöjä (etuovi.com)

 

Nivankyläläislapsia Nivan voiman sarjakilpailuissa syksyllä 2020 (c) Piia Juntunen-Laakso
Sup-lautailua Ounasjoella Nivankylässä (c) Piia Juntunen-Laakso 2020
Ystävänpäivän lumenveistotapahtuma Nivankylässä (c) Ari Laakso 2021
Mäenlaskua Ounasjoen törmällä Nivankylässä (c) Piia Juntunen-Laakso 2020

Nivankylä Facebookissa 

nivanvoima(at)gmail.com

 

 

 

 

Nähtävää ja koettavaa Nivankylässä

Tapahtuu Rovaniemen kylissä

Maaseutuyrittäjälle tarjolla tietoa vihreään siirtymään ja vähähiilisyyteen

Maksutonta asiantuntija-apua saatavilla kevään ja kesän aikana.

Yläkemijoen Kyläkello - kylien tapahtumatiedote

Katso mitä Yläkemijoen alueen kylillä tapahtuu 02.-07.2024.

Uutta Rovaniemen kylät sivustolla - Tutustu kyliin tarinoiden kautta

Ensimmäinen tarina julkaistaan tänään 8.2.

Vuoden 2023 kyläyhdistys ja kylätoimijat

Rautiosaari on vuoden kyläyhdistys Rovaniemellä

Rovaniemen kylien kehittämissäätiön hallitus on valinnut säätiölle uuden toimitusjohtajan

Säätiön hallitus valitsi Heli Välikankaan työn jatkajaksi rovaniemeläistyneen Matti Alatalon, hänellä on käytännössä osoitettu vahva kokemus yhteisöjen ja yritysten kanssa toimimisesta, laaja sidosryhmäverkosto sekä hallinnon ja talouden tuntemus.

Matkailija voi nyt tilata luontoretkeään ihastuttamaan lauluduon tai paikallisoppaan Yläkemijoella

Rovaniemen luontomatkailuhelmet: Auttiköngäs, Kaihuanvaara ja Kivalot ovat näyttävästi esillä uudessa Yläkemijoen matkailuesitteessä. Karttamainen esite kutsuu tutkimaan muutakin alueen luontotarjontaa ja kokoaa yhteen alueen majoitus-, ruokailu- ja elämyspalvelut. Alueesta on valmistunut kesän aikana myös tuore, paikallisten itsensä tuottama luontomatkailusuunnitelma.

Nyt vahvistetaan Rovaniemen kyläbrändejä ja aktivoidaan kyläläisiä - Sinettäläiset lähtivät nuorten asialle

Kahdeksan Rovaniemen pilottikylää ja kyläryhmittymää otti keväällä 2022 rohkeasti asiakseen parantaa kyliensä viihtyvyyttä sekä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta. Kehittämisen lähtökohtana ovat kyläläisten todelliset tarpeet ja toiveet. Apuna ja kokoavana voimana tässä työssä on Rovaniemi kylässä -hanke. Kävimme kylässä Sinetässä.

Terveydenhoitajien kylävastaanotot

Terveydenhoitajan aikuisvastaanoton ja seniorineuvoloiden toimipisteet ja aikataulut 01-05.2024

Matkakohteena kulttuuri -työkirja kyläyhdistysten käyttöön

Aistivoimaisista kokemuksista Yläkemijoen alueen uusia matkailuvaltteja

Yläkemijoen kyläalueella Rovaniemellä on kuluneen talven ja kevään aikana työstetty alueen luontomatkailusuunnitelmaa ja ideoitu omiin vahvuuksiin pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluita. Erottautumistekijöiksi ovat nousemassa alueen vanhat metsät, jokimaisemat ja retkikohteet sekä niissä eri tavoin koettavat aistivoimaiset luontoelämykset.

Kyläturvallisuus 2025 -hankkeen päätösseminaarin tallenne katsottavissa

Rovaniemen lähiruokarengas REKO

Lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle - ilman välikäsiä!

Järjestötyöllistämisen työkalupakki

Tietopaketti järjestötyönantajalle, työnhakijalle ja työllisyystoimijoille.

Nivankylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Ala-Ounasjoen Erästäjät ry

Ala-Ounasjoen Erästäjät ry on metsästysseura, jonka toimintaan kuuluu metsästys, riistanhoito, ammunnan harjoittelu, kilpailutoiminta, kenneltoiminta sekä vuokraustoiminta. Yhteyshenkilö: pj. Juhani Mäkelä, puheenjohtaja(at)a-oe.net
Erästäjänpolku, 96100 Rovaniemi
0400391624

Nivankylän koulun vanhempaintoimikunta

Nivankylän koulun vanhempaintoiminkunta on joukko vapaaehtoisia nivankyläläisvanhempia, jotka tukevat koulun toimintaa järjestäen esimerkiksi tapahtumien yhteyteen työpajoja tai kahvilan. Tuotto käytetään Nivankylän koulun oppilaiden hyväksi.
Nivankyläntie 213, 96100 Rovaniemi
pj. Mari Jolanki 040 480 3665
mari.jolanki@k-market.com

Nivankylän Martat ry

Meän martat on nuorekas joukko erirotuisia naisia Ounasjokivarresta. Kirjavassa joukossamme opit keräämään villiyrttejä, huoltamaan kehoa, perehtymään kalakukkojen saloihin ja savusaunan lämpö hellii mieltäsi.
Pyöryäntie 14, 96100 Rovaniemi
pj. Marjo Majava 040 7198438, sihteeri Jaana Tuovinen 040 8254289

Nivan Voima ry

Nivan Voima ry on yhdistelmä perinteistä urheiluseuraa ja kyläyhdistystoimintaa.
Pyöryäntie 14, 96100 Rovaniemi
pj. Henri Pellonpää 0400 185282

Ala-Ounasjoen alueen tapahtumat