Meltaus - tavataan kylällä

Meltaus on Yläounasjoen palvelukylä, joka sijoittuu hienolle paikalle Ounasjoen ja Meltausjoen yhtymäkohtaan. Meltaus on hyvä valinta, jos haluaa asua maalla perheen kanssa. Upeat jokimaisemat, hyvät harrastusmahdollisuudet; moninaiset hiihtoladut, sekä kalastus- ja marjastuspaikat. Uusi, moderni kyläkoulu ja päiväkoti, sekä palveleva kyläkauppa.

Mitä meille kuuluu nyt

Meltaus sijaitsee Ounasjoen ja Meltausjoen yhtymäkohdassa, vajaan 60 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta luoteeseen. Meltaus on Yläounasjoen alueen palvelukylä, ja sen asukasluku on noin 150 henkeä. Nykyisin lastenkodin paikalla sijaitsee hotelli Beana Lapponia.

Meltaukseen valmistui 2018 Yläounasjoen alueen uusi uljas koulu, jossa on ala-aste ja päiväkoti, sekä terveydenhoitajan vastaanotto. Yläastelaiset kulkevat koulussa Sinetässä.

Meltauksen vireä kyläkauppa palvelee asiakkaitaan edelleen. Kaupan yhteydessä on maisemakahvila, asiamiesposti ja polttoaineen jakelupiste.

Historiaa

Lähelle Meltausjoen suuta on tullut asutusta todennäköisesti jo 1620-luvulla. Vuonna 1846 Meltausjoen suuhun nousi Isak Fellmanin perustama saha, joka kasvatti kylää luomalla työtä paikkakunnalle. Sahan ohella ihmisiä työllistivät savotat ja uitot, ja myös lohen kalastus antoi elantoa.

1940 SPR perusti Meltauksen lastenkodin sota orvoiksi jääneille lapsille. Kemijoki oy luovutti sahan entisen asuin- ja talousrakennuksen lastenkotia varten.
1942 vuodesta lähtien lastenkotiin voitiin sijoittaa myös huostaanotettuja lapsia.
1957 valmistui uusi rakennus entisen viereen ja 1958 siirtyi lastenkoti kiinteistöineen Rovaniemen maalaiskunnan omistukseen.
Rovaniemen kaupunki lakkautti lastenkodin 2012.
Meltauksessa aloitti koulu vuonna 1929.

Kauppa kylässä on tiettävästi ollut 1930-luvulta lähtien. Edelleen toimiva, Valinta Evesti, on palvellut kyläläisiä ja ohikulkijoita vuodesta 1949.

Meltaus-Patokosken kyläyhdistys ry

  • 97340 Meltaus
  • meltauspatokosken(ät)gmail.com

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Meltauksen Mahti ry

Urheiluseura Meltauksen Mahti on toiminut kylällä vuodesta 1949. Seuran tämän hetkinen päätoiminta on kuntoliikunta.
Saukkolantie 12, 97340 Rovaniemi

Meltaus-Patokosken kyläyhdistys ry

1984 Meltaukseen perustettiin kylätoimikunta, joka rekisteröitiin Meltauksen kyläyhdistykseksi 2004. 2011 Patokosken kylätoimikunnan liityttyä mukaan, nimeksi tuli Meltaus-Patokosken kyläyhdistys ry.
ville.riskila@gmail.com

Namalikon Erä ry

Rovaniemen riistanhoitoyhdistyksen alueella Ounasjoen itäpuolella alueella Patokoski, Meltaus ja Marraskoski, toimiva metsästysseura, joka on perustettu vuonna 1966.
+358 (0) 40 584 4053
namalikoneramiehet@gmail.com

Yritykset

Valinta P & S Evesti Oy

Aito kyläkauppa monine palveluineen.
Kittiläntie 5512, 97340 Rovaniemi
020 741 3366

Ylä-Ounasjoen alueen tapahtumat