Lohiniva - olet tervetullut

Lohiniva sijaitsee Ounasjoen varrella 90km Rovaniemeltä luoteeseen kantatie 79 varrella aivan Kittilän kunnan rajalla. Lohinivan kohdalla Ounasjoki virtaa kahden yli 200m korkean vaaran, Tervakarinvaaran ja Mettisvaaran, välitse.

Mitä meille kuuluu nyt

Kauniin jokivarren molemmin puolin asustelee Lohinivassa vakituisesti noin 70 henkilöä, joille seudun upea luonto tarjoaa virikkeitä niin kesällä kuin talvellakin. Viihtyisän maaseutuympäristön alueella on myös paljon vapaa-ajan asuntoja ja varsinkin kesäaikaan kylän asukasluku tuplaantuu.

Kyläläisten kohtaamispaikkoja ovat kylän keskustassa sijaitseva K-Market, munkeistaan maankuulu kahvila-ravintola Lohihovi, kylätalo sekä laavu. Kaupassa on myös postin palvelut ja matkahuolto löytyy Lohihovilta eli tuttavallisemmin baarilta.

Kylässä toimii aktiivinen kyläyhdistys pistäen vipinää niin lasten kuin aikuistenkin tossuihin järjestämällä lukuisia tapahtumia ympäri vuoden.

Lohinivassa on hyvä asua – tervetuloa kylään!

Historiaa

Ensimmäisestä asutuksesta nykyisen Lohinivan kylän seudulta on havaintoja 1500-luvun puoliväliltä, tosin asutus oli hyvin harvaa ja kausiluonteista. Kylän vanhimmat asuinpaikat sijaitsevat sillankorvassa. Kylän ensimmäisistä asukkaista kerrotaan monia tarinoita. Lohinivan ”tulen” on tuonut törmälle 1800-luvun alkupuolella ”lappalaisakka” Jääskö Sodankylän Ahvenjärveltä. Tarinan mukaan karhu tuli aikoinaan katsomaan kylän ensimmäistä emäntää lypsyllä. Emännän kerrotaan pyllistäneen karhulle ja kieltäneen sitä tulemasta hänen paskojaan haistelemaan.

Alkuaikoina kalastus ja metsästys sekä pienimuotoinen maanviljelys tarjosivat leivän kylän asukkaille. Myöhemmin tulivat poronhoito ja karjatalous. Vaikka maatalous on nykyään hiipunut, ovat lähes kaikki kyläalueen pellot edelleen käytössä, mm. poromiehillä.

Sodan aikana saksalaiset olivat perusteellisesti tuhonneet Rovaniemen ja Kittilän välisen tieosuuden. Tienvarsiasutus oli melkein kauttaaltaan hävitetty ja myös kauempana tiestä olevia taloja oli tuhottu. Lohinivassa oli sodan jäljiltä pystyssä vain Mettiskoski, Haapala, Satokankaan makasiini, Lepolan pikkupirtti sekä lossirannan lähellä vanha sauna ja riihi.

Ounasjoen ylittävä silta on rakennettu vuonna 1986. Aiemmin joen yli pääsi lossilla, joka sijaitsi noin sata metriä nykyistä siltaa pohjoisempana. Joen yli pääsi 1950-luvulla 60 pennin taksalla. Uudempi Rovaniemeltä Kittilään vievä tie on rakennettu 1970-luvulla.

Lohinvan Kyläyhdistys ry

  • Mettisvaarantie 7 B 3
  • lohinivankylayhdistys(at)gmail.com

Nähtävää ja koettavaa kylässä

Tapahtuu Rovaniemen kylissä

Rovaniemen kaupungin tontit kylillä

Kahdeksan kylän alueella on yhteensä 26 tonttia tarjolla.

Maaseutuyrittäjälle tarjolla tietoa vihreään siirtymään ja vähähiilisyyteen

Maksutonta asiantuntija-apua saatavilla kevään ja kesän aikana.

Yläkemijoen Kyläkello - kylien tapahtumatiedote

Katso mitä Yläkemijoen alueen kylillä tapahtuu 02.-07.2024.

Uutta Rovaniemen kylät sivustolla - Tutustu kyliin tarinoiden kautta

Ensimmäinen tarina julkaistaan tänään 8.2.

Vuoden 2023 kyläyhdistys ja kylätoimijat

Rautiosaari on vuoden kyläyhdistys Rovaniemellä

Rovaniemen kylien kehittämissäätiön hallitus on valinnut säätiölle uuden toimitusjohtajan

Säätiön hallitus valitsi Heli Välikankaan työn jatkajaksi rovaniemeläistyneen Matti Alatalon, hänellä on käytännössä osoitettu vahva kokemus yhteisöjen ja yritysten kanssa toimimisesta, laaja sidosryhmäverkosto sekä hallinnon ja talouden tuntemus.

Matkailija voi nyt tilata luontoretkeään ihastuttamaan lauluduon tai paikallisoppaan Yläkemijoella

Rovaniemen luontomatkailuhelmet: Auttiköngäs, Kaihuanvaara ja Kivalot ovat näyttävästi esillä uudessa Yläkemijoen matkailuesitteessä. Karttamainen esite kutsuu tutkimaan muutakin alueen luontotarjontaa ja kokoaa yhteen alueen majoitus-, ruokailu- ja elämyspalvelut. Alueesta on valmistunut kesän aikana myös tuore, paikallisten itsensä tuottama luontomatkailusuunnitelma.

Nyt vahvistetaan Rovaniemen kyläbrändejä ja aktivoidaan kyläläisiä - Sinettäläiset lähtivät nuorten asialle

Kahdeksan Rovaniemen pilottikylää ja kyläryhmittymää otti keväällä 2022 rohkeasti asiakseen parantaa kyliensä viihtyvyyttä sekä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta. Kehittämisen lähtökohtana ovat kyläläisten todelliset tarpeet ja toiveet. Apuna ja kokoavana voimana tässä työssä on Rovaniemi kylässä -hanke. Kävimme kylässä Sinetässä.

Terveydenhoitajien kylävastaanotot

Terveydenhoitajan aikuisvastaanoton ja seniorineuvoloiden toimipisteet ja aikataulut 01-05.2024

Matkakohteena kulttuuri -työkirja kyläyhdistysten käyttöön

Aistivoimaisista kokemuksista Yläkemijoen alueen uusia matkailuvaltteja

Yläkemijoen kyläalueella Rovaniemellä on kuluneen talven ja kevään aikana työstetty alueen luontomatkailusuunnitelmaa ja ideoitu omiin vahvuuksiin pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluita. Erottautumistekijöiksi ovat nousemassa alueen vanhat metsät, jokimaisemat ja retkikohteet sekä niissä eri tavoin koettavat aistivoimaiset luontoelämykset.

Kyläturvallisuus 2025 -hankkeen päätösseminaarin tallenne katsottavissa

Rovaniemen lähiruokarengas REKO

Lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle - ilman välikäsiä!

Järjestötyöllistämisen työkalupakki

Tietopaketti järjestötyönantajalle, työnhakijalle ja työllisyystoimijoille.

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Lohinivan Seutupojat r.y.

Sieppijärventie 66, 97420 Rovaniemi

Lohinivan Erästäjät r.y.

+358 (0) 40 521 9391
ari.lohiniva@kaamosliha.fi

Lohinivan Kyläyhdistys ry

Puheenjohtaja: Kaj Jarlas, jarlas.oy@gmail.com Sihteeri: Kati Koukkula Kokoontumispaikka: Kylätalo, Mettisvaarantie 7 B 3
Mettisvaarantie 7, 97420 Rovaniemi

Yritykset

Kahvila Lohihovi Oy

Lohihovi on kuuluisa makoisista munkki kahveistaan. Meiltä saat pikkusuolaista ja makeaa. Suurempaan nälkään ravintolan ruokalistalta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.
Lohikuja 10, 97420 Rovaniemi
+358 16 766 176
tauno.hattukangas@lohihovi.inet.fi

Ylä-Ounasjoen alueen tapahtumat