Juotasniemi - hyvää oloa maaseudulta

Juotasniemi kylänä on monimuotoinen kokonaisuus. Talot sijaitsevat nauhana Kemijoen varrella, josta avautuvat upeat jokinäkymät. Juotasniemi kattaa Kuusamontien ja Kemijoen varrella olevan Juotasniemen, Juotasjärven ympärille upeaan järvimaisemaan muodostuneen mökkiläistenkin suosiman rantamaiseman, sekä Piittisjärven ja Ranuan suuntaan johtavan väylän vesistöineen ja vaaroineen.

Juotasniemi – Juotasjärvi – Säpsä

Juotasniemen kylä on kaunista maalaismaisemaa parhaimmillaan keskeisellä paikalla: neljään kuntakeskukseen, Rovaniemi, Kemijärvi, Posio ja Ranua, vain reilu 60 km. Kylää on Kemijoen varressa noin 15 kilometrin mitalla. Kylän länsipäässä ovat Kivalonvaarat ja itäpäässä Säpsänharju.

Kylän alueella on kymmeniä kesäasuntoja, joiden pääasialliset käyttäjät ovat kylältä pois muuttaneita. Kesällä mökkiläiset tulevat lomilla mökeille ja kylän elämä vilkastuu.

Kylältä on löydetty vanhoja kivikautisia esineitä mm. kivikirveitä ja muita työkaluja. Esineitä löytyy vieläkin satunnaisesti esim. pelloilta, kun niitä muokataan keväisin.

Kesäisin voi tutustua Juotaksen kylämuseossa viime vuosituhannelta peräisin oleviin kodin esineisiin.

Juotasniemen kylä on maalaismaisemaa parhaimmillaan; talot sijaitsevat nauhana Kemijoen varrella, josta avautuu upeat jokinäkymät. Matkaa Rovaniemen keskustasta kylälle on noin 60 km.

Ennen voimalaitosten rakentamista, kylän kohdalla oli joessa vaikeakulkuinen koski, jossa oli kapea kulkureitti eli juotti. Tästä kylä lienee saanut nimensäkin.

Ulkoiluun on mahtavat mahdollisuudet, onhan Ounasvaaraakin korkeampi Kivalo ihan kylän kupeessa. Joen kahta puolen näkymät ovat silmää hiveleviä jyrkkine törmineen ja vaaramaisemineen. Kylältä on vain puolen tunnin ajomatka Korouomaan ja tunnin verran Ranuan eläinpuistoon.

Maa-, metsä- ja porotalous sekä puunjalostus lyövät oman leimansa kylän elinkeinoelämään.

Juotaksen perinneyhdistys ja Juotasniemen Kyläyhdistys

  • perinneyhdistyksen gmail: juotaksenperinneyhdistys(ät)gmail.com
  • kyläyhdistyksen gmail: Juotasniemenkyla(ät)gmail.com

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Juotaksen Perinneyhdistys

Perustettu ylläpitämään perinteisiä tapoja ja toimia. Yhdistys ylläpitää Uitonpirttiä Juotasjokisuun läheisyydessä.
Kuusamontie, 97650 Rovaniemi
+358 40 594 8842
anneli.uusiautti@gmail.com

Juotaksen kylätoimikunta

+358 40 723 4452
eiharkonen@gmail.com

Ylä-Kemijoen alueen tapahtumat