Juotasniemi - hyvää oloa maaseudulta

Juotasniemi kylänä on monimuotoinen kokonaisuus. Talot sijaitsevat nauhana Kemijoen varrella, josta avautuvat upeat jokinäkymät. Juotasniemi kattaa Kuusamontien ja Kemijoen varrella olevan Juotasniemen, Juotasjärven ympärille upeaan järvimaisemaan muodostuneen mökkiläistenkin suosiman rantamaiseman, sekä Piittisjärven ja Ranuan suuntaan johtavan väylän vesistöineen ja vaaroineen.

Juotasniemi – Juotasjärvi – Säpsä

Juotasniemen kylä on kaunista maalaismaisemaa parhaimmillaan keskeisellä paikalla: neljään kuntakeskukseen, Rovaniemi, Kemijärvi, Posio ja Ranua, vain reilu 60 km. Kylää on Kemijoen varressa noin 15 kilometrin mitalla. Kylän länsipäässä ovat Kivalonvaarat ja itäpäässä Säpsänharju.

Kylän alueella on kymmeniä kesäasuntoja, joiden pääasialliset käyttäjät ovat kylältä pois muuttaneita. Kesällä mökkiläiset tulevat lomilla mökeille ja kylän elämä vilkastuu.

Kylältä on löydetty vanhoja kivikautisia esineitä mm. kivikirveitä ja muita työkaluja. Esineitä löytyy vieläkin satunnaisesti esim. pelloilta, kun niitä muokataan keväisin.

Kesäisin voi tutustua Juotaksen kylämuseossa viime vuosituhannelta peräisin oleviin kodin esineisiin.

Juotasniemen kylä on maalaismaisemaa parhaimmillaan; talot sijaitsevat nauhana Kemijoen varrella, josta avautuu upeat jokinäkymät. Matkaa Rovaniemen keskustasta kylälle on noin 60 km.

Ennen voimalaitosten rakentamista, kylän kohdalla oli joessa vaikeakulkuinen koski, jossa oli kapea kulkureitti eli juotti. Tästä kylä lienee saanut nimensäkin.

Ulkoiluun on mahtavat mahdollisuudet, onhan Ounasvaaraakin korkeampi Kivalo ihan kylän kupeessa. Joen kahta puolen näkymät ovat silmää hiveleviä jyrkkine törmineen ja vaaramaisemineen. Kylältä on vain puolen tunnin ajomatka Korouomaan ja tunnin verran Ranuan eläinpuistoon.

Maa-, metsä- ja porotalous sekä puunjalostus lyövät oman leimansa kylän elinkeinoelämään.

Juotaksen kylätoimikunta

Tapahtuu Roikylissä

Kylien maisemanhoito -työpaja verkossa 24.3.2021

Maisemanhoitosuunnitelmista toteutukseen

Ilmianna itsesi!

Nyt on aika kääntää kivet ja kannot kylien kehittämiskohteiden löytämiseksi ja koota yhteen kyläkehittäjien kokemukset ja opit ja kannustaa uusia matkaan repullinen eväitä mukanaan. Minne ja miten kylät ovat matkalla?

Kylien kulttuuripolut -työpaja Tennilässä 14.4.2021

Kyläkulttuuri esille ja käyttöön!

Asukastoiminnan avustuksien hakuaika 1.-30.4.2021

Kasvomaskien jakelu kylillä

Muutoksia kesän ajan aikatauluihin.

Kylätalo ja palvelut -parastamispaja 21.4.2021

Kylätalo ja palvelut

Jäteöljyn- ja vaarallisten jätteiden keräyksien aikataulut kylillä

Napapiirin Residuum Oy järjestää vuosittain Pellon, Ranuan ja Rovaniemen kunnissa eri- laisia jätteiden keräyskierroksia. Kevään ja kesän aikana järjestetään vaarallisten jättei- den ja jäteöljyjen keräykset sekä sekalaisten jätteiden kiertävä keräys.

Alueelliset kumppanuuspöydät

Järjestämme toukokuun aikana neljä eri teemaista alueellista kumppanuuspöytää.

Kylien kulttuuripolut -työpaja Oikaraisessa 25.5.2021

Kyläkulttuuri esille ja käyttöön!

Kutsu Kivalon kierrokselle

Kylien Rovaniemi -hanke

Kylien Rovaniemi -hanke vastaa kylistä nouseviin kehittämistarpeisiin ohjaten ja tukien kylien ihmisiä ja toimijoita itse löytämään uudet mahdollisuudet, tekemisen tavat ja yhteistyömuodot muutostilanteessa.

Rahoitusta tarjolla lähivesistön kunnostamiseen

N-Y-T verkostoituminen! tarjoaa etävalmennusta yrittäjyyteen

Hankkeessa on vuorossa yhden illan maksuton etävalmennus verkostoitumisesta.

Vikajärvellä kyläesittelypäivä la 19.6.

Vikajärven seudun kylät ry. ja Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut järjestävät Vikajärven kylän esittelypäivän lauantaina 19.6.2021 kello 14-16.

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Juotaksen Perinneyhdistys

Perustettu ylläpitämään perinteisiä tapoja ja toimia. Yhdistys ylläpitää Uitonpirttiä Juotasjokisuun läheisyydessä.
Kuusamontie, 97650 Rovaniemi
+358 40 594 8842
anneli.uusiautti@gmail.com

Juotaksen kylätoimikunta

+358 40 723 4452
eiharkonen@gmail.com