Jaatila - tervetuloa kylään

Kaunis Peräpohjalainen kulttuurikylä, jota halkaisee kalaisa Kemijoki. Lohenpyytäjien satoja vuosia sitten perustama kylä.

Jaatila nyt ja ennen

Mitä meille kuuluu nyt ja hieman historiaa

Jaatila on yksi vanhimpia Rovaniemen alueen kyliä. Kylän alueelta on löytynyt kivikautisia esineitä, mutta vasta 1500-luvulla kylä esiintyy historiankirjoissa omana kylänään. Kylässä on edelleen jäljellä useita 1800-luvulla rakennettuja hirsitaloja.

Jaatilan asukasmäärä on nykyään n. 160 ja on pääosin keskittynyt Kemijoen länsipuolelle valtatie 4:n varrelle n. 40 50km:n etäisyydelle kaupungin keskustasta. Joen itäpuolella Jaatilansaaressa on runsaslukuinen mökkiläisasutus, mutta myös kiinteää asutusta ja mm. toinen Jaatilan toimivista maatiloista sijaitsee saaressa. Samainen maatalousyrittäjä on perustanut kesällä 2018 Tilapuodin ja kahvilan 4-tien varteen entisen Ylinivan kaupan tiloihin. Saman kiinteistön piha-alueella sijaitsee polttoaineen myyntipiste sekä ekopiste. Itä- ja Länsipuolen tiet yhdistää eteläpäässä kaunis riippusilta.

Jaatilan koulutiellä entisen kansakoulun tiloissa sijaitsee Suomen ja P-Euroopan ainoa nukketehdas  Arctic Doll (www.arcticdoll.com), jossa valmistetaan käsityönä Lapin nukkeja ja ym. matkamuistoesineitä. Muuta yritystoimintaa Jaatilan alueella on mm. mansikanviljely, maansiirto- ja polttopuiden teko, portaiden valmistusta, parturi-kampaamo sekä uusimpana osuuskunta Raitoon kuuluva kotiapuyrittäjä.

Jaatilan koulutiellä sijaitsee myös Jaatilan kylät ry:n kylätalo, missä kyläyhdistyksen lisäksi kokoontuu harrasteryhmiä ja kerhoja. Tilassa voi pitää kokouksia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia. Vuodesta 2018 alkaen kylätalon pihalla on pysähtynyt palveluauto Onnibussi pari kertaa kuukaudessa, v. 2019 alkaen kerran kuussa perjantaisin.

Kalaisa Kemijoki ja kaunis metsä- ja vaaramaisema (Jaatilavaara) tarjoavat erinomaiset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.
Kyläyhdistys ylläpitää ja huoltaa laavut Jaatilan Rannantiellä (Lauantairanta) sekä Jaatilansaaressa, joissa molemmissa on myös veneenlaskupaikka. Jaatilansaarentiellä niemen nokassa sijaitsee v. 2016 valmistunut vuokrattava hirsinen Pentin kota.

Jaatilan Kylät ry

Tapahtuu Alakemijoella

Ilmianna itsesi!

Nyt on aika kääntää kivet ja kannot kylien kehittämiskohteiden löytämiseksi ja koota yhteen kyläkehittäjien kokemukset ja opit ja kannustaa uusia matkaan repullinen eväitä mukanaan. Minne ja miten kylät ovat matkalla?

Kylien kulttuuripolut -työpaja Tennilässä 14.4.2021

Kyläkulttuuri esille ja käyttöön!

Asukastoiminnan avustuksien hakuaika 1.-30.4.2021

Kasvomaskien jakelu kylillä

Muutoksia kesän ajan aikatauluihin.

Kylätalo ja palvelut -parastamispaja 21.4.2021

Kylätalo ja palvelut

Jäteöljyn- ja vaarallisten jätteiden keräyksien aikataulut kylillä

Napapiirin Residuum Oy järjestää vuosittain Pellon, Ranuan ja Rovaniemen kunnissa eri- laisia jätteiden keräyskierroksia. Kevään ja kesän aikana järjestetään vaarallisten jättei- den ja jäteöljyjen keräykset sekä sekalaisten jätteiden kiertävä keräys.

Alueelliset kumppanuuspöydät

Järjestämme toukokuun aikana neljä eri teemaista alueellista kumppanuuspöytää.

Kylien kulttuuripolut -työpaja Oikaraisessa 25.5.2021

Kyläkulttuuri esille ja käyttöön!

Kutsu Kivalon kierrokselle

Kylien Rovaniemi -hanke

Kylien Rovaniemi -hanke vastaa kylistä nouseviin kehittämistarpeisiin ohjaten ja tukien kylien ihmisiä ja toimijoita itse löytämään uudet mahdollisuudet, tekemisen tavat ja yhteistyömuodot muutostilanteessa.

Rahoitusta tarjolla lähivesistön kunnostamiseen

N-Y-T verkostoituminen! tarjoaa etävalmennusta yrittäjyyteen

Hankkeessa on vuorossa yhden illan maksuton etävalmennus verkostoitumisesta.

Vikajärvellä kyläesittelypäivä la 19.6.

Vikajärven seudun kylät ry. ja Rovaniemen kaupungin elinvoimapalvelut järjestävät Vikajärven kylän esittelypäivän lauantaina 19.6.2021 kello 14-16.

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Petäjäisen Pyytömiehet r.y.

Vuonna 1955 perustettu metsästysseura Suomen vapaa-ajankalastajien jäsenyhdistys.

Jaatilan Kylät ry

Jaatilan Kylät ry on perustettu vuonna 2008, kun Jaatilan, Petäjäisen ja Ruikan kyläyhdistykset yhdistettiin. Toiminta-alue ulottuu Jaatilasta Aavasaksantien risteykseen asti. Jaatilan kylätila sijaitsee Jaatilan koulutiellä, nukketehtaan pihapiirissä.
jaatilankylat@gmail.com