Jaatila - tervetuloa kylään

Kaunis Peräpohjalainen kulttuurikylä, jota halkaisee kalaisa Kemijoki. Lohenpyytäjien satoja vuosia sitten perustama kylä.

Jaatila nyt ja ennen

Mitä meille kuuluu nyt ja hieman historiaa

Jaatila on yksi vanhimpia Rovaniemen alueen kyliä. Kylän alueelta on löytynyt kivikautisia esineitä, mutta vasta 1500-luvulla kylä esiintyy historiankirjoissa omana kylänään. Kylässä on edelleen jäljellä useita 1800-luvulla rakennettuja hirsitaloja.

Jaatilan asukasmäärä on nykyään n. 160 ja on pääosin keskittynyt Kemijoen länsipuolelle valtatie 4:n varrelle n. 40 50km:n etäisyydelle kaupungin keskustasta. Joen itäpuolella Jaatilansaaressa on runsaslukuinen mökkiläisasutus, mutta myös kiinteää asutusta ja mm. toinen Jaatilan toimivista maatiloista sijaitsee saaressa. Samainen maatalousyrittäjä on perustanut kesällä 2018 Tilapuodin ja kahvilan 4-tien varteen entisen Ylinivan kaupan tiloihin. Saman kiinteistön piha-alueella sijaitsee polttoaineen myyntipiste sekä ekopiste. Itä- ja Länsipuolen tiet yhdistää eteläpäässä kaunis riippusilta.

Jaatilan koulutiellä entisen kansakoulun tiloissa sijaitsee Suomen ja P-Euroopan ainoa nukketehdas  Arctic Doll (www.arcticdoll.com), jossa valmistetaan käsityönä Lapin nukkeja ja ym. matkamuistoesineitä. Muuta yritystoimintaa Jaatilan alueella on mm. mansikanviljely, maansiirto- ja polttopuiden teko, portaiden valmistusta, parturi-kampaamo sekä uusimpana osuuskunta Raitoon kuuluva kotiapuyrittäjä.

Jaatilan koulutiellä sijaitsee myös Jaatilan kylät ry:n kylätalo, missä kyläyhdistyksen lisäksi kokoontuu harrasteryhmiä ja kerhoja. Tilassa voi pitää kokouksia ja järjestää erilaisia tilaisuuksia.

Kalaisa Kemijoki ja kaunis metsä- ja vaaramaisema (Jaatilavaara) tarjoavat erinomaiset ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.
Kyläyhdistys ylläpitää ja huoltaa laavut Jaatilan Rannantiellä (Lauantairanta) sekä Jaatilansaaressa, joissa molemmissa on myös veneenlaskupaikka. Jaatilansaarentiellä niemen nokassa sijaitsee v. 2016 valmistunut vuokrattava hirsinen Pentin kota.

Jaatilan Kylät ry

  • Jaatilan koulutie 17, 97170 Jaatila
  • jaatilankylat(at)gmail.com

Tapahtuu Rovaniemen kylissä

Rovaniemen kaupungin tontit kylillä

Kahdeksan kylän alueella on yhteensä 26 tonttia tarjolla.

Maaseutuyrittäjälle tarjolla tietoa vihreään siirtymään ja vähähiilisyyteen

Maksutonta asiantuntija-apua saatavilla kevään ja kesän aikana.

Yläkemijoen Kyläkello - kylien tapahtumatiedote

Katso mitä Yläkemijoen alueen kylillä tapahtuu 02.-07.2024.

Uutta Rovaniemen kylät sivustolla - Tutustu kyliin tarinoiden kautta

Ensimmäinen tarina julkaistaan tänään 8.2.

Vuoden 2023 kyläyhdistys ja kylätoimijat

Rautiosaari on vuoden kyläyhdistys Rovaniemellä

Rovaniemen kylien kehittämissäätiön hallitus on valinnut säätiölle uuden toimitusjohtajan

Säätiön hallitus valitsi Heli Välikankaan työn jatkajaksi rovaniemeläistyneen Matti Alatalon, hänellä on käytännössä osoitettu vahva kokemus yhteisöjen ja yritysten kanssa toimimisesta, laaja sidosryhmäverkosto sekä hallinnon ja talouden tuntemus.

Matkailija voi nyt tilata luontoretkeään ihastuttamaan lauluduon tai paikallisoppaan Yläkemijoella

Rovaniemen luontomatkailuhelmet: Auttiköngäs, Kaihuanvaara ja Kivalot ovat näyttävästi esillä uudessa Yläkemijoen matkailuesitteessä. Karttamainen esite kutsuu tutkimaan muutakin alueen luontotarjontaa ja kokoaa yhteen alueen majoitus-, ruokailu- ja elämyspalvelut. Alueesta on valmistunut kesän aikana myös tuore, paikallisten itsensä tuottama luontomatkailusuunnitelma.

Nyt vahvistetaan Rovaniemen kyläbrändejä ja aktivoidaan kyläläisiä - Sinettäläiset lähtivät nuorten asialle

Kahdeksan Rovaniemen pilottikylää ja kyläryhmittymää otti keväällä 2022 rohkeasti asiakseen parantaa kyliensä viihtyvyyttä sekä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta. Kehittämisen lähtökohtana ovat kyläläisten todelliset tarpeet ja toiveet. Apuna ja kokoavana voimana tässä työssä on Rovaniemi kylässä -hanke. Kävimme kylässä Sinetässä.

Terveydenhoitajien kylävastaanotot

Terveydenhoitajan aikuisvastaanoton ja seniorineuvoloiden toimipisteet ja aikataulut 01-05.2024

Matkakohteena kulttuuri -työkirja kyläyhdistysten käyttöön

Aistivoimaisista kokemuksista Yläkemijoen alueen uusia matkailuvaltteja

Yläkemijoen kyläalueella Rovaniemellä on kuluneen talven ja kevään aikana työstetty alueen luontomatkailusuunnitelmaa ja ideoitu omiin vahvuuksiin pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluita. Erottautumistekijöiksi ovat nousemassa alueen vanhat metsät, jokimaisemat ja retkikohteet sekä niissä eri tavoin koettavat aistivoimaiset luontoelämykset.

Kyläturvallisuus 2025 -hankkeen päätösseminaarin tallenne katsottavissa

Rovaniemen lähiruokarengas REKO

Lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle - ilman välikäsiä!

Järjestötyöllistämisen työkalupakki

Tietopaketti järjestötyönantajalle, työnhakijalle ja työllisyystoimijoille.

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Petäjäisen Pyytömiehet r.y.

Vuonna 1955 perustettu metsästysseura Suomen vapaa-ajankalastajien jäsenyhdistys.

Jaatilan Kylät ry

Jaatilan Kylät ry on perustettu vuonna 2008, kun Jaatilan, Petäjäisen ja Ruikan kyläyhdistykset yhdistettiin. Toiminta-alue ulottuu Jaatilasta Aavasaksantien risteykseen asti. Jaatilan kylätila sijaitsee Jaatilan koulutiellä, nukketehtaan pihapiirissä.
jaatilankylat@gmail.com

Ala-Kemijoen alueen tapahtumat