Autti - vanha kylä nykyajassa

Auttin nimi on alkujaan saamen kieltä ja tarkoittaa ”syvää rotkoa”. Kylä on siis saanut nimensä rotkolaakson mukaan, kuten Auttijoki, Auttijärvi ja Auttiköngäs. Luonto on Auttissa lähellä ja tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia, Autti on viihtyisä asuinpaikka monenlaisille ihmisille, ja kylän historiallinen perinne ja paikalliskulttuuri ovat voimakkaina läsnä. Maalaisidylliä kauneimmillaan!

 

Auttin kylä – historian havinaa ja nykyaikaa

Auttin kylä sijaitsee n. 80 km:n päässä Rovaniemeltä ja n. 60 km:n päässä Posion ja Kemijärven keskustoista.

Kylämaisemaa hallitsevat ympäröivät vaarat sekä läpivirtaava Kemijoki. Auttinjyrhämä on upea tulistelupaikka, josta löydät veneenlaskupaikan laavuineen, se tunnetaan nimellä Juhonkolo.

Kun haluat aistia menneisyyden vuosikymmenten lappilaiskylän tunnelman, kulje Auttin kyläraittia. Soratien rahinaan sekoittuvat ”äänet menneisyydestä; karjakellot, lasten nauru ja kosken kohina.” Rauhaa ja hiljaisuutta riittää, sitä voisi ruveta myymään ”kilokaupalla” halukkaille.

Entinen kyläkoulu toimii nykyisin kyläläisten ja järjestöjen harrastustoiminnan keskuksena. Oman toiminnan lisäksi tiloissa on kirjaston palvelut sekä punttisali. Koulun tiloja vuokrataan yksityiseen käyttöön tilaisuuksien järjestämiseen.

Ympäröivässä maastossa kiemurtelevat valaistu latu ja moottorikelkkaurat. Vanhoja perinteitä ja komeaa maisemaa hyödynnetään matkailun kehittämisessä ja kylän luonteelle ominaisia elinkeinoja ovatkin palvelu- ja matkailualan yrittäminen. Seurat ja eri yhdistykset toimivat aktiivisesti mukana kehittämistyössä sekä virkistystoiminnassa. Kylän ympäristössä on runsaasti vapaa-ajan asutusta, joka vilkastuttaa kylänraittia.

Auttinseudun Kylätoiminta ry

  • Auttintie 32, 97655 Autti
  • auttinseutu(ät)gmail.com
  • +358 (0)

Kylän toimijat ja yritykset

Yhdistykset ja seurat

Auttin Seudun Pyyntimiehet ry.

Pyyntimiesten yhteyshenkilö: Kaarlo Askola
+358 40 188 4522

Auttijärven osakaskunta

Osakaskunnan yhteyshenkilö: Seppo Hannula
Auttijärventie 170, 97655 Rovaniemi
+358 400 695 139

Auttin kalaveden osakaskunta

Auttin kalaveden osakaskunta hoitaa noin 80 ha vesialueita, myy viehe- ja verkkolupia, jotka ovat saatavissa Auttin kyläkartanosta ja Kalanet.fi-osoitteesta.
Pirkkakatu 8, 96200 Rovaniemi
+358 400 139 086
timo.harju-autti@hansavillage.fi

Auttin Martat ry.

Auttin Martat ovat yli 80 vuotta aktiivisesti toiminut yhdistys.
Auttintie 50, 97655 Rovaniemi
+358 40 778 5456
irma.komulainen@pp3.inet.fi

Auttinseudun Kylätoimikunta ry.

Yhdistys toimii Pajulammen, Pirttikosken ja Auttin yhteisenä kylätoiminnan aktiivisena toimijana. Puheenjohtaja: Pekka Lehto, sihteeri: Erkki Pääkkönen.
Auttintie 32, 97655 Rovaniemi
auttinseutu@gmail.com

Ylä-Kemijoen alueen tapahtumat