Talvinen Ounasjoki yhdistää kylän

Varma kevättalven merkki Nivankylässä on joen jäällä liikkuvat lähialueen asukkaat. Siinä missä kättä ruukataan nostaa kylänraitilla, voidaan nyt pysähtyä vaihtamaan kuulumiset hiihtoladulla tai pilkkipaikalla. Kyläyhdistyksen hankkima latukone on ahkerassa käytössä, kun kelkalliset nivankyläläiset vetävät latuja hiihdonystäville. Mukavista taukopaikoistakaan ei retkeläisillä ole saarten suojassa pulaa.

Nivankyläläisten kevätalvinen takapiha

Hiihtäjä Pikkukuusisaaren ladulla Nivankylässä (c) Piia Juntunen-Laakso 2020

Pikkukuusisaaren ladulta alkaa talven selän taituttua monen nivankyläläisen jokihiihtokausi. Latu mutkittelee saaressa noin kahden kilometrin matkan sisältäen vauhdikkaita laskuja saaren tulvauomien pohjille. Latu ylläpidetään talkoovoimin.

Kevään edetessä ladut lisääntyvät. Koko saariston kiertämällä saa suoraan hiihtäen seitsemän kilometrin lenkin, ja mutkitellen saarten väleistä hiihtomatkaa voi säädellä suuntaan tai toiseen. Pisimmillään kevätahavan kovettamaa latua voi kiitää kaupunkiin saakka.

 

Kevätalven kova latu kiidättää kulkijan kaupunkiin saakka (c) Piia Juntunen-Laakso 2020

 

Hiihtoretken evästauko Pikkukuusisaaressa Nivankylässä (c) Piia Juntunen-Laakso 2020

 

Taukopaikan suhteen nivankyläläisillä on valinnanvaraa. Mistä suunnasta tuulee? Varjo vai auringonpaiste? Tehdäänkö tulet vai riittääkö pienempi rinkelitauko? Saarten rantatörmät ja iän taivuttamat puunrungot tarjoavat luovia mahdollisuuksia evästauolle. Isokuusisaaren laavulla saattaa suosituimpina kevättalven päivinä päästä valmiille tulillekin. Varman päälle pelaaja ottaa omat puut mukaan.

 

Mäenlaskua Ounasjoen törmällä Nivankylässä (c) Piia Juntunen-Laakso 2020

 

Latuja vedetään talkoovoimin Pikkukuusisaareen, molemmin puolin jokea, saarten ympäri ja aina kaupunkiin saakka.

Latukonetta voi tiedustella Nivan Voima ry:n puheenjohtaja Henri Pellonpäältä p. 0400 185 282

Hiihtäjät ja kelkkailijat käyttävät reittejä omalla vastuullaan.

Jäätilanne ja virtaukset vaihtelevat vuosittain, tunnetuin heikon jään paikka Nivankylässä on kylän pohjoispäässä jäätien alapuolella.