Ajankohtaista

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Vanha sanonta rahalla saa ja hevosella pääsee pitää hyvin paikkansa. Kolmentoista pilottikylän viime syksyna aloittamassa kyläviestintähaasteessa reunaehdot tulivat kuitenkin heti keväällä vastaan.

Näkymättömän rahakasan päällä

Vanha, rahalla saa ja hevosella pääsee -sanonta pitää hyvin paikkansa. Mutta Kun 13 pilottikylää tarttui viime syksynä kyläviestintähaasteeseen, törmäsivät ne jo keväällä kahteen toimintaa rajoittavaan, huomioon otettavaan reunaehtoon, aikaan ja rahaan.

Vapaaehtoisvoimin toimivat kyläyhdistykset eivät millään ehdi omilta töiltään toteuttaa ja ylläpitää kyläviestinnässä opittuja digitaitoja. Silti niitä halutaan kehittää ja RoiKylät-verkkosivustojen ja somen sisällöntuotantoa laajentaa. Vasta, kun nuo monikanavaiset kokeillut ja opitut päivittämistaidot jäävät käytäntöön pysyvästi, muuttuvat ne hankkeelle asetetun tavoitteen mukaisesti kyläviestinnän malliksi. Mutta millä rahalla?

Kun rahaa on rajoitetusti käytettävissä, toiminta täytyy sopeuttaa budjetin mukaiseksi.

Kairallinen päivityksiä,  Ilmoita aarre – kampanja ja joukko itse rakennettuja kyläsivuja 
Roikylat.fi-pääsivustona julkaistiin kesäkuun alussa.

Hankerahan turvin käytiin rohkeasti käsiksi digilaitteisiin, ohjelmiin ja sovelluksiin ja aloitettiin digikokeilut. Muutos ja kokeilut tehtiin hallitusti, eikä niistä tehty mörköä. Kokeiluissa toimittiin pienimuotoisesti eikä satunnaisista epäonnistumisista lannistuttu.  

House of Laplandin teettämä tuore tutkimus osoittaa nyt, että Suomen Lappi kiinnostaa asuinpaikkana myös kansainvälisesti. Lappi kiinnostaa erityisesti ihmisiä, joille tärkeitä ovat mielenkiintoiset työmahdollisuudet, uralla eteneminen ja turvallisuus. Lapin ennestään tunteneet yhdistivät alueeseen mielikuvat puhtaasta luonnosta ja luonnonläheisyydestä.

Uudet digiajan kyläpäälliköt, jotka opastivat kylien edustajista uusia digiosaajia, aavistelevat nyt istuvansa näkymättömän rahakasan päällä. He tietävät, että kokeiluopit kannattaa viedä käytäntöön, osaksi ajantasaista ja jatkuvaa Rovaniemen kylien viestintää. Niinpä rakas reunaehto, rahoitus ja sen myötä ammattitaistoiset toteuttajat ja laadukas tekeminen ovat jatkossa avainasemassa.

Jotta ilmaisutaidot kehittyvät ja RoiKylien toiminta tehostuu, tarvitaan lisäksi jatkuvaa asiantuntija-apua ja koulutusta, jossa digiajan kyläpäälliköt, digimentorit, tukihenkilöt ja nuorten työpanos ovat mukana myös kansainvälisellä tasolla.

Kun RoiKylät löytyvät myös kieliversioin, vastaavat ne kansainvälisten matkailijoiden tarpeisiin ja tarjoavat sitä puhdasta luontoa ja luonnonläheisyyttä. Voivatpa Rovaniemen kyläalueet kiinnostaa myös mahdollisina asuinpaikkoina.

Eija Pajula, projektipäällikkö

Heti valmis – aina varma

Heti valmis – aina varma on Rovaniemen kaupungin alueellisten palvelujen ja asukastoiminnan kyläviestintähanke. Hankkeessa kehitetään siirrettävissä oleva, joukkoistamisen periaatteita toteuttava monikanavainen kyläviestintäkonsepti.  Hanke toteutetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 tuella.

RoiKylien puhdasta luontoa ja luonnonläheisyyttä videoyhteistyössä LaplandNewsin ja Lehtojärven kyläyhdistyksen kanssa.

Anna palautetta