Ajankohtaista

Hirvaalla hypätään kuituaikaan

Hirvaalle rakennetaan valokuituverkkoa osuuskunnan voimin

Hirvaan kylällä, noin 11 kilometriä Rovaniemeltä nelostietä etelään päin alkaen, kaivinkoneet ovat jyskänneet ja mustaa kaapelia isoista keloista on upotettu ojien pohjalle pitkin kylää. Huhun mukaan Hirvaalla ollaan hyppäämässä valokuituaikaan kyläläisten yhteistyön tuloksena. Hirvaan kyläverkko Osuuskunnan hallituksen jäsen Sami Viiri lupasi kertoa mistä oikein on kyse.

Viiri kertoo, että innostus valokuituverkosta sai alkunsa Kuitua Pohjoiseen -hankkeen innoittamana. Tiedustelujen jälkeen ilmeni, että operaattoreilla ei ollut suunnitelmia rakentaa valokuituverkkoa Hirvaalle, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi oman osuuskunnan perustaminen. Hirvaslaiset osaajat koottiin saman pöydän ääreen ja pieni ryhmä kyläläisiä kiersi kaikki kylän kiinteistöt, jotta nähtiin paljonko talouksia saataisiin mukaan.

Voittoa tavoittelemattoman Hirvaan kyläverkko Osuuskunnan jäsenet omistavat verkon itse ja päättävät esimerkiksi minkä operaattorin palveluita verkko käyttää. Tällä tavalla verkon käyttäjien kustannukset saadaan pidettyä mahdollisimman alhaisena. Viiri kertoo, että osuuskunnan hallitus koostuu viidestä tavallisesta perheenisästä. Kyläläisiä on saatu mukavasti mukaan talkoiluun, varsinkin viimeisessä sopimusten keräämisvaiheessa on ollut liikkeellä kunnon tehoporukka.  Hirvaalla ollaan nyt hyvässä vauhdissa koko kylän voimin kun jälkien siistiminen ja muut viimehetken työt ovat vaatineet paljon talkooväkeä. Viiri haluaa tuoda esiin, että osuuskunnan puheenjohtaja Toni Hämeenniemi on näyttänyt esimerkkiä painelemalla pitkin kylää puhelin kuumana, vaikka muilla on sattanut olla hetkellisesti jo väsymystä ilmassa.

Valokuituun kannattaa liittyä, sillä palvelut siirtyvät nettiin kiihtyvässä tahdissa. Viiri huomauttaa, että nykyisin moni pärjää juuri ja juuri 4G-yhteyksillä ja saa hoidettua tarpeelliset nettisurffaukset. Muutaman vuoden päästä maailman internetliikenteen ennustetaan kasvavan kymmenkertaiseksi, jolloin mokkulat eivät enään riitä. Myös tulevaisuuden 5G-verkko tarvitsee valokuitua runkoverkokseen. Tällä hetkellä Hirvaalla on käynnissä kuitujen hitsaus, maarakennus on saatu valmiiksi ja kaivinkoneet ovat poistuneet kylänraitilta. Alustavan arvion mukaan Hirvaalla päästään surffailemaan kuituverkossa jo marraskuun lopulla. Hirvas kasvaa jatkuvasti ja uusia taloja rakennetaan kylälle parhaillaan. Viiri kehottaakin uusia kuituliittymästä kiinnostuneita talouksia olemaan yhteydessä osuuskuntaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Sijainnista riippuen osaan kiinteistöistä voi helpostikin saada kuidun, toisiin taas voidaan joutua vetämään kaapelia pitkästikin.

Hirvaalla valokuitu rakennetaan noin 120 talouteen. Kyläverkon rakentamiseen on saatu 70% tukea ELY-keskukselta sekä Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Loput kustannukset on kerätty osuuskunnan jäseniltä liittymismaksuna. Uusiin liittymiin ei valitettavasti saada tukea, joten uusien liittymien hinta on tapauskohtainen. Viiri haluaa kiittää Leader Tunturi-Lapin projektipäällikkö Seppo Alatörmästä ja kyläverkon toteuttaneiden muiden kylien aktiiveja, heiltä on saatu paljon apua esimerkiksi rahoitushakemuksiin ja muihin käytännön asioihin liittyen.

 

www.hirvas.com
www.hirvaskuitu.net

Tanja Kilpiö
Hirvaan kyläyhdistys ry:n tiedottaja

Anna palautetta