Ajankohtaista

Digiajan kyläpäälliköt

Uudistumishalu vie RoiKyliä tulevaisuuteen. Kyytipoikana on kyläyhdistyksille ominainen kokeilukulttuuri.

”…huutaa rannalla, ja vastarannalla huutaa toinen…”

Sen sijaan, että nämä somettavat kyläpäälliköt olisivat epäilleet, pelänneet, varoneet ja siirtäneet digin mörkönä johonkin tulevaisuuteen, he esittelevät Rovaniemen kyliä palvelu-, asuin- ja matkailukohteina digitaalisesti.

Kyläyhdistyksissä nopeat ja joustavat uusien asioiden kokeilut peittoavat organisaatiomaisen jähmeyden. Moderni fail fast -ajattelu on niille ominaista. Kun 13 pilottikylää tarttui viime syksynä kyläviestintähaasteeseen, satunnaisista epäonnistumisista ei lannistuttu.  Fail fast:in mukaisesti ne kävivät rohkeasti käsiksi digilaitteisiin, ohjelmiin ja sovelluksiin. Sen sijaan, että olisivat epäilleet, pelänneet, varoneet ja siirtäneet digiä johonkin tulevaisuuteen, ne aloittivat kokeilut ja kyläpäälliköt opastivat kylien edustajista uusia digiosaajia.

Kairallinen päivityksiä ja itse rakennettuja kyläsivuja Roikylat.fi-pääsivustolla julkaistiin kesäkuun alussa.

”Suomalainen on sellainen joka vastaa kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään, sellainen joka eksyy tieltä, huutaa rannalla, ja vastarannalla huutaa toinen samanlainen: metsä raikuu, kaikuu, hongat humajavat. Lähde: Jorma Etto, Suomalainen ja muut valitut. Ajastaikaa (1964)

Juuri noiden ominaispiirteiden vuoksi digitaalinen kyläviestintä sopii mitä parhaiten meille suomalaisille ja rovaniemeläisille. Kylien monilla kanavilla, verkkosivustoilla ja somessa kuuluu ja näkyy nyt asukkaiden ääni. Asioihin ja toimintaan on nyt helpompi osallistua ja vaikuttaa. Digitaalinen kyläviestintä parantaa myös kylien sisäistä ja välistä viestintää, edistää kylien välistä yhteistyötä ja lisää yhteisöllisyyttä.

”Uusia juttuja ei silti tehdä ilman suunnitelmaa, aikatauluja tai määriteltyä toimintatapaa. Ne hoidetaan kuitenkin mahdollisimman vähällä byrokratialla.”

Toukokuun lopulla Rovaniemen 50 kylästä 13 kyläviestinnästä innostunutta pilottikylää pohti yhdessä, miten kylissä digiosaamista voisi entisestään lisätä ja esitellä kylissä olevia aarteita kyläviestintähankkeen jälkeen. Kesän aarteenetsintäkampanjalle, jossa on tavoiteltu kyläläisiä, kaupunkilaisia ja matkailijoita ilmoittamaan verkkosivuilta vielä puuttuvia kyläaarteita, tarvittaisiin uusia suunnitelmia. Niitä kirjattiin työpajassa, jossa kyläviestinnän jatkokehittämistä ja uutta koordinointitahoa vuosiksi 2019–2021 pidetään tärkeänä.

Eija Pajula, projektipäällikkö

Heti valmis – aina varma

Heti valmis – aina varma on Rovaniemen kaupungin alueellisten palvelujen ja asukastoiminnan kyläviestintähanke. Hankkeessa kehitetään siirrettävissä oleva, joukkoistamisen periaatteita toteuttava monikanavainen kyläviestintäkonsepti.  Hanke toteutetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 tuella.

 

 

Anna palautetta